El 10 de desembre del 1948, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar i proclamar la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta va néixer com a resposta a les devastadores guerres que havien assolat el món fins l’any 1945.
Es tractava doncs del primer instrument universal que reconeixia els drets inalienables a la persona humana sense distinció d’ètnia, color, sexe, llengua, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició; i que els assentava en el principi de la dignitat humana com el fonament de la llibertat, la justícia i la pau al món.
Al llarg d’aquests anys, la Declaració ha exercit una important influència a nivell moral, polític i fins i tot jurídic, però no podem ignorar que aquesta va ser aprovada mitjançant una resolució que comprometia però no obligava als Estats membres a assegurar, en cooperació amb l’ONU, el respecte universal i efectiu dels drets humans i de les llibertats fonamentals.
Des del Col·legi Mare de Déu de la Mercè, com a centre participant de l’activitat educativa de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO a Catalunya (XEAUC), han realitzat un ABP entorn a aquest drets: una exposició d’infografies i una recomanació de llibres i pel·lícules a la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat; han fet el guió d’un podcast per a la ràdio de la ciutat; alhora, també han rebut la visita de diversos testimonis a través del programa de Ciutats Defensores els Drets Humans, un cine-fòrum amb la pel·lícula “Fugir de l’Oblit” i el seu director, l’Abel Moreno i han visitat una exposició a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat sobre la memòria històrica.
Amb aquest projecte el col·legi vol manifestar la seriosa preocupació per l’incompliment dels principis dels Drets Humans. Malauradament, milions de persones continuen sent víctimes de tortures, de violència de gènere, d’esclavitud, de pobresa, de matrimonis forçats, de conflictes armats, de discriminació racial, de falta de respecte per la identitat i la llibertat sexual…
El Col·legi Mare de Déu de la Mercè, com a comunitat educativa, assenyalen que han de vetllar perquè els drets humans es coneguin de manera significativa, i han de ser conscients que aquests drets han de ser els fonaments de tota societat en qualsevol país del món. I el seu compromís ha de se ferm “Volem construir un món just, pacífic, respectuós i solidari. Entre totes i tots ho farem possible!”.