Aquest curs, els alumnes de la Segona Etapa (Cicle Mitjà i Superior) del col·legi FEP Sant Ramon inicien dos projectes que han engrescat molt a tot el claustre implicat. El projecte més innovador és el d’Ambients. Seguint la trajectòria dels alumnes de la primera etapa i recollint tots els seus consells i experiència, aquest curs s’endinsen en la pràctica dels ambients.

Ha sigut un procés llarg, laboriós i participatiu, on entre tots els alumnes i mestres han anat donant forma a la creació dels ambients. A través d’un qüestionari, el curs passat, els alumnes van poder dir quin tipus d’activitats els motivava més i amb quins materials els agradaria treballar.

A partir dels seus interessos, han anat pensant diferents propostes que puguin ser interessants i que els motivin. La Segona Etapa s’ha dividit en dos a l’hora de fer ambients. Els grups de 3r a 5è els realitzen junts i els fan la tarda de dimecres i els grups de 6è els realitza amb 1r i 2n d’ESO i els fan la tarda de dilluns.

Tenen 9 ambients diferenciats: Mestres de la costura, Steam, Preparats…llestos…ja!!, S’obre el teló, Art Attack, Balluga’t, CreArt, Què t’hi jugues? i Science4you.

La metodologia que seguiran serà la de lliure circulació, és a dir, cada alumne podrà anar a l’ambient que més l’interessi. Per a que puguin fer aquesta tria han fet dos dies de visita per poder saber quines propostes hi ha a cada ambient. Un cop han decidit on volen anar comencen a fer la seva creació amb l’orientació del mestre responsable de l’ambient.

Amb els grups de 3r a 5è ja s’han realitzat dues sessions i la valoració, tant dels alumnes com dels professors, és molt positiva. Amb els grups de 6è porten una sessió i la valoració també ha sigut molt satisfactòria.

L’altre projecte que inicien aquest curs al col·legi és l’elaboració de projectes durant les darreres setmanes de cada trimestre. Dedicaran una setmana intensiva, on aturaran totes les classes i es concentraran en aquest treball amb tots els alumnes de l’etapa. Treballaran de manera globalitzada i cada grup decidirà cap a on vol dirigir el seu treball d’investigació i recerca.

Al llarg del curs treballaran al voltant de tres eixos: el primer trimestre serà sobre les xarxes socials, el segon sobre la coeducació i el tercer trimestre serà de temàtica lliure, triada pel grup de treball. A partir d’unes propostes inicials cada grup es marcarà els seus objectius i decidirà sobre què vol investigar. Durant tota la setmana, aniran treballant en grups barrejats de 3r a 6è i el darrer dia hauran d’exposar el seu treball i justificar les conclusions a les que han arribat.

Aquests dos espais d’aprenentatge globalitzat estan en constant revisió i avaluació per tal d’assegurar-se que s’adapten als interessos dels alumnes i que aconsegueixen els objectius pedagògics plantejats.