Gràcies per iniciar un camí de no retorn i permetre que UNICEF us acompanyi en la defensa dels drets dels infants“. Així s’expressava Maria Mur, coordinadora d’Educació del Comitè UNICEF Catalunya, en l’acte d’entrega de diplomes de reconeixement a les escoles que tenen els drets dels infants incorporats dins del projecte educatiu, entre les quals 9 escoles de la xarxa marista de Catalunya. Maria Mur, a més, ha lloat els centres referents per dur a terme una educació “orientada a desenvolupar les capacitats de la infància respectant els drets humans des d’una òptica local i global i respectant el medi ambient“. L’acte va tenir lloc el dimarts 13 de desembre al Palau Macaya de Barcelona.

En l’esdeveniment, Quima Oliver, coordinadora d’UNICEF a Catalunya, ha destacat la importància d’incorporar els drets dels infants en les activitats curriculars i ha afegit que tenim un nou repte amb la LOPIVI, també el Departament d’Educació: “fem una crida perquè les escoles i instituts tingueu totes les eines per implementar aquesta llei”. Per la seva part, Anna Chillida, directora general de l’Alumnat del Departament d’Educació, ha agraït als centres reconeguts “una mirada que volem que impregni tota pràctica educativa” i ha felicitat UNICEF “per l’acompanyament als centres i per l’esforç per posar els drets de la infància en primera línia“.

En l’entrega de diplomes, els directors dels centres han tingut paraules d’agraïment cap a UNICEF en general i cap a Maria Mur en particular per haver-los acompanyat amb calidesa i eficàcia durant tot el procés. Ramon Rúbies, director de Maristes Anna Ravell, ha destacat el paper dels educadors, “garants perquè els infants siguin capaços de reconèixer els seus drets“, i Íngrid Floriach, directora de Maristes Valldemia (Mataró) feia extensiu l’agraïment a tota la comunitat educativa, “els qui cada dia eduquen, estimen i acompanyen els infants en el coneixement dels drets dels infants“. Xavi Garcia, director de Maristes Girona, ha dit que “estem fent coses que valen la pena“, i tant el director de Maristes Rubí, Valentí Alarcón, com la directora de Maristes Sant Pere Chanel (Malgrat de Mar), Maria Antònia Pelegrín, han tingut un record per a tots aquells que ens han precedit, “els valors que ara se’ns reconeixen ja eren valors que feia molt de temps que es treballaven“.

Des de Maristes Champagnat (Badalona), Joan Pratdepadua i Maria Rosa Esteban, director i sotsdirectora, han destacat l’orgull d’estar acompanyats per UNICEF, “una entitat reconeguda internacionalment” i que aquest reconeixement representa “que donem veu als infants i joves“. Monte Pons, directora de Maristes Igualada, ha reconegut que aquest procés “ens ha fet adonar de tota la feina que estem fent en favor dels drets dels infants” i Oriol Capdevila, sotsdirector de Maristes La Immaculada (Barcelona) ha dit que “som on volem ser, formant part d’una xarxa de centres“.

Els directors i directores han tingut paraules d’agraïment cap a Raimon Novell, director de Maristes Sants-Les Corts i fins ara coordinador de l’Equip de Protecció de la Infància de Catalunya. Amb paraules de Maria Antònia Pelegrín, “gràcies al Raimon, que ens ha ajudat, ens ha impulsat i ens ha animat“. Per la seva part, Raimon Novell ha incidit en la importància de fer xarxa, tant dins de Maristes com fora de Maristes, de veure els infants com a subjectes de drets i d’implicar les famílies en els processos de defensa dels drets dels infants. El director de Maristes Sants-les Corts ha tingut unes paraules de record per al nostre fundador, Marcel·lí Champagnat, qui deia que “per ser un bon cristià s’ha de ser un bon ciutadà“. I això, ha afegit, “ha d’anar acompanyat de la participació d’infants i joves“.