“Tenim una responsabilitat, un deure, un compromís. Cada infant només té una infància i una adolescència”. Així parlava Xavier Alacid durant la presentació del llibre Trencar el silenci: deu rostres, deu veus, escrit pels periodistes Jordi Martínez i Imma Amadeo, que es va presentar a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida el passat 29 d’abril.

Xavier Alacid és educador i és una de les deu persones entrevistades al llibre, cadascuna de les quals ofereix un punt de vista molt propi i molt personal de la tasca que es fa dins de la institució marista per prevenir l’abús sexual i per actuar amb contundència per defensar els drets dels infants. Alacid va poder explicar la política de protecció a les obres educatives maristes i la manera com treballen els educadors a escoles i obres socials, uns aspectes que reflecteix també en el capítol del llibre del qual és protagonista.

El llibre “Trencar el silenci: deu rostres, deu veus” és un projecte nascut a la Província L’Hermitage i que dona veu a diferents persones de la província i de fora. Llorenç Claramunt, membre de l’Equip de Protecció a la Infància de Maristes Catalunya i director de la Fundació Champagnat-Maristes Catalunya, va explicar que a la província ja hi ha unes 200 persones formades o que s’estan formant en protecció a l’infant amb un programa que ofereixen conjuntament la Universitat Cardenal Cisneros i la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma, també en atenció a les víctimes: “Conèixer, sentir els testimonis de les víctimes fa molt de mal. I és quan escoltes que aprens certes coses”.

Per la seva part, Jordi Martínez, un dels autors, va dir que el llibre és necessari perquè “representa passar del blanc i negre al color. Perquè dona una visió del que s’està fent ara i no només de mirar al passat. I perquè no es pot analitzar la realitat de fa anys amb ulls d’avui”. Per la seva part, Imma Amadeo va dir que “en el llibre hi ha dolor, hi ha un passat que ens ha permès créixer i també hi ha molta esperança, sobretot en la feina que fan milers de persones a tot el món que treballen dins de la institució marista per la defensa dels drets dels infants”.

Entre el públic, amb membres de la comunitat de germans de Lleida, mestres, orientadors del col·legi Maristes Montserrat, entitats i institucions, hi havia el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, i el bisbe de la Seu d’urgell, Joan Enric Vives. Aquest últim, en el torn de paraula, va dir que “els bisbes hem vingut a estar al costat de les persones que sou a les escoles, perquè es percep que estimeu allò que feu, i el llibre que heu fet segur que serà bo”.