El passat 14 de novembre, l’Escola Pia de Catalunya va organitzar la quarta edició de la Jornada Summem, aquest cop en línia. La trobada, liderada per l’equip pedagògic de l’Escola Pia, va reunir a més de 600 docents de diferents institucions.

Héctor Ruiz, director de la International Science Teaching Foundation, va ser el ponent especial amb qui va comptar la trobada. Parlà sobre les evidències de l’aprenentatge en la Seqüència Didàctica, basades en la psicologia de l’aprenentatge i la neurobiologia. Ho feu a través d’una ponència en la qual repassà diferents principis que responen a la pregunta: Com succeeix l’aprenentatge?

“La ciència ens diu que la fase més important perquè es generi aprenentatge durador és l’Evocació; transmetre els coneixements a l’entorn” és una de les idees clau que el neurobiòleg ha transmès durant la seva intervenció.

Al llarg del matí, també es van compartir tres itineraris d’aprenentatge de diferents etapes educatives que han permès constatar el procés d’aprenentatge dels infants a través de la seqüència didàctica. Què necessitem per marxar de colònies?, Som el que mengem? i Podem tenir tomàquets al mercat de tot l’any?, són els títols dels itineraris presentats pels mestres i les mestres de l’Escola Pia de Mataró, Balmes i Sabadell, respectivament.

Enguany, els participants han valorat molt positivament la celebració d’aquesta Jornada Summem en aquest nou format, que ha permès la presència de professors de moltes institucions diverses, de l’escola pública i concertada, universitat de Barcelona i des de la Comunitat Valenciana, les Balears i Madrid, entre d’altres.

També altres experts del sector van ser presents a la jornada i van fer les seves aportacions a través de twitter.

Toni Burgaya, director general d’Escola Pia, va donar la benvinguda a tots els assistents a la jornada i feu menció al canvi cultural que suposa la implementació del projecte Summem a les escoles, que requereix “un alt grau d’implicació dels equips per acompanyar l’alumnat”.

Elisabet Moreres i Pere Vilaseca, de l’àrea pedagògica de l’Escola Pia, conduiren la sessió i moderaren el torn de preguntes que formularen els assistents després de la presentació d’Héctor Ruiz.

Al seu torn, Jaume Montsalvatge, director de l’àrea pedagògica de la institució, tancà l’acte amb l’agraïment a la presència de tots els assistents i especialment de l’Héctor Ruiz per les seves aportacions a la Jornada Pedagògica 2020.