El projecte STOP VIOLENCE, realitzat l’any passat pels alumnes de 1r d’ESO de l’Escola Mare de Déu de l’Assumpció de Badalona (Fundació Educativa Jesuitinas) participarà el proper 20 de març a la final del festival I CAN 2020, organitzat per Design for Change Espanya. En aquest festival es visibilitzaran els 10 projectes seleccionats i s’escollirà el representant per a la trobada internacional, que tindrà lloc al Brasil el mes de novembre.

Amb l’objectiu de créixer com a persones autònomes, creatives i compromeses, el curs passat aquests alumnes van desenvolupar tres projectes, un per classe, utilitzant la metodologia DFC de cinc fases (basada en el Design Thinking): cada nen o nena sent el problema, imagina solucions, actua posant en marxa el pla d’acció, avalua i evoluciona tot reflexionant sobre els aprenentatges i comparteix el projecte per inspirar altres persones.

L’alumnat va posar l’atenció en diferents formes de violència detectades al seu entorn i es van convertir en motors de canvi. El resultats van ser aquests tres projectes:

  • STOP VANDALISM: van voler actuar en contra del vandalisme urbà a través de la creació artística i la conscienciació dels companys menors del centre.
  • STOP VIOLENCE: van denunciar i promoure la reflexió sobre diferents tipus de violència a través del treball escènic al carrer.
  • STOP GENDER VIOLENCE: van dur a terme activitats de conscienciació i van recaptar diners per a centres de dones maltractades.

Un cop acabats els projectes, van decidir unificar-los i presentar-los com un de sol amb el nom “STOP VIOLENCE”. El desig de tots els alumnes participants era i és acabar amb qualsevol tipus d’acció violenta que pugui afectar negativament la vida comunitària al barri.

La metodologia del Design for Change fomenta l’emprenedoria social i facilita l’empoderament de nens i joves, per tal que siguin capaços de dir “Jo puc”, a més a més de dotar-los d’eines per a la transformació del món, a partir d’un canvi concret en el seu entorn més proper. Els alumnes, per poder realitzar el projecte han hagut de desenvolupar habilitats com l’empatia, la creativitat, el treball en equip o el lideratge compartit.

El proper 20 de març participaran, juntament amb 9 projectes més, en el FESTIVAL I CAN 2020. Es tracta d’un esdeveniment nacional organitzat per Design for Change Espanya per amplificar la veu dels nens i joves que han desenvolupat projectes i fer-los un reconeixement per haver millorat el seu entorn.

A causa de l’actual situació sanitària, el festival es realitzarà en modalitat online i s’escollirà el projecte que representarà Espanya a la celebració internacional de Design for Change, que se celebrarà al Brasil el proper novembre.