(Alumnes 1r de Batxillerat – Escola Pia Igualada) El vint-i-u d’abril de l’any passat, fa poc menys d’un any, vam tenir l’oportunitat de conèixer l’Antoni Dalmau, polític i escriptor igualadí. Com a estudiants de quart d’ESO, que començàvem un Itinerari d’Aprenentatge sobre el franquisme i la transició, vam assistir a la seva xerrada sobre la importància de la política durant la transició. Ens va explicar, en primera persona, com va viure en temps de dictadura i, especialment, com va viure el pas cap a la democràcia.

Recordem que ens va explicar mil aventures, entre les quals cal destacar la vaga de fam, la marxa de la llibertat per Igualada i el tancament a l’església de Santa Maria del Camí. A causa d’aquests fets, se li va retirar el passaport durant uns anys, es van realitzar diverses detencions i es van imposar sancions.

L’Antoni ens va transmetre missatges molt clars: ser lluitadors i reivindicatius per aconseguir el que es vol, defensar la llengua i cultura catalanes, i no ser conformistes i anar sempre més enllà.

A nosaltres, el que ens arribà va ser tot el que ell havia viscut, amb una força i energia especial, la qual realment ens va fer entendre la situació que es va viure en aquell moment.

Home de valors, que va impartir classes de català en la clandestinitat i altres accions per mantenir el català viu; entre d’altres, fou el fundador de la Revista d’Igualada, el president de la diputació de Barcelona, i des de ben petit, lluitador i revolucionari , defensor de la democràcia i del poble català.

Recordarem el dia cinc de gener de 2022 com un dia que un home valent i inspirador va marxar deixant una gran empremta a Catalunya i a nosaltres, uns joves que just iniciàvem un Itinerari d’ Aprenentatge que ens acostava a un moment històric.