Fa ja unes setmanes va començar un nou Projecte a tota l’Educació Infantil del col·legi Claret de Valls. Els alumnes de la Llar d’Infants, P3, P4 i P5 s’estan endinsant en el bosc per conèixer qui hi viu, com hi viu, com cal cuidar-lo, què s’hi pot fer, quins perills s’hi poden trobar, quines aventures s’hi amaguen i… moltes coses més! Amb aquestes dades costa poc d’imaginar que el nou projecte interdisciplinari de totes les classes i cursos dels més petits del centre educatiu vallenc porta per títol El Bosc.
Una de les activitats més innovadores dins d’aquest projecte l’han protagonitzat els nens i nenes de P4. Es van centrar en els animals que habiten el bosc, amb l’objectiu de sentir-los i mirar de reconèixer de quin animal es tractava. Per això amb les tauletes que tenen a les classes van obrir els codis QR que estaven penjats per les parets del bosc particular en que s’ha convertit l’edifici d’Educació Infantil. Així, en petits grups, van poder accedir als sons dels animals a través dels codis QR. En van poder endevinar alguns, d’altres van ser una gran sorpresa! Va ser molt divertit i instructiu.
Els codis QR (sigla provinent de l’anglès Quick Response o resposta ràpida) és un sistema per emmagatzemar informació en una matriu quadrada de punts dissenyada per ser llegida amb la càmera d’un telèfon intel·ligent o d’una tauleta tàctil. Es tracta d’un codi de barres bidimensional creat per la companyia japonesa Denso Wave, subsidiària de Toyota el 1994. Els codis QR són molt comuns al Japó i, de fet, és el codi bidimensional més popular en aquest país, i ha esdevingut també un dels codis de barres bidimensionals més populars arreu del món.