Sota el lema Escoltar la ciutat per transformar-la, el passat 30 de novembre es va celebrar el Dia Internacional de les Ciutats Educadores al col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona. L’acte va congregar els alumnes de secundària del centre i de l’escola Joan XXIII, el claustre de professors, el Tinent d’Alcalde i conseller d’Educació de l’Ajuntament de la ciutat, Manel Castaño, i el tècnic d’ensenyament, Joan Martínez.

L’alumnat va presentar als representants municipals algunes propostes i diversos treballs pensats per a transformar la ciutat de forma multi-dimensional, atenent les diferents assignatures que estan cursant. Els alumnes de secundària es van encarregar també de llegir la Carta-Manifest de les Ciutats Educadores i d’interpretar l’himne oficial en català.

Els representants de l’ajuntament van visitar les instal·lacions del centre per copsar els diferents treballs i investigacions que l’alumnat ha desenvolupat en les últimes setmanes per aprofundir en la necessitat de comprometre’s amb la ciutat.

El director del centre, Pablo Muñoz, va destacar la voluntat d’aprofitar aquestes oportunitats per recordar que la modernitat liquida suposa un món d’incerteses en què sovint és més fàcil tenir una actitud egoista i desconfiada. En canvi,  la ciutat educadora com a referent proposa la solució des del diàleg i el compromís social, estenent l’educació a tots els espais del municipi.

Fundada el 1994, l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) és una Associació sense ànim de lucre, constituïda com una estructura permanent de col·laboració entre els governs locals compromesos amb la Carta de Ciutats Educadores, que és el full de ruta de les ciutats que la componen. Al tancament de l’exercici 2018, el nombre de membres ascendeix a 493 ciutats de 36 països de tots els continents. Aquest es el 4t any consecutiu que es celebra amb l’objectiu d’assumir el repte de situar l’educació en el centre de les polítiques públiques i posar en valor l’educació en sentit ampli, com a motor de transformació social que involucra gran diversitat d’actors, temps i espais de la ciutat. Un dels principals actors, com apuntava el Sr. Joan Martínez, és justament el jovent, protagonistes indiscutibles d’un futur que ja ha arribat, en el que ciutat i ciutadans bateguen al mateix ritme.