El Parlament de Catalunya va acollir el passat 28 de gener l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, en què van intervenir els presidents de la Generalitat, Quim Torra, i de la cambra, Roger Torrent. També hi van participar alumnes de les escoles cristianes Claret de Valls i Sagrada Família de Tortosa, així com dels Instituts Ramon Muntaner de Figueres i Caparrella de Lleida, després de ser seleccionats gràcies a treballs elaborats sobre aquest tràgic esdeveniment històric. El Parlament commemora des de fa anys aquest dia, que se celebra el 27 de gener, en què es va alliberar, el 1945, el camp d’extermini d’Auschwitz.

Durant l’acte, que va conduir el periodista Ramon Pellicer, es van encendre les sis espelmes en memòria dels col·lectius perseguits pel nazisme. Cadascuna encesa per un representant d’aquests col·lectius: la dels jueus exterminats pels nazis, el rabí de la comunitat jueva Chabad Lubavitch de Barcelona, David Libersohn; la dels infants que van perdre la vida a les cambres de gas, el president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero; la de les víctimes catalanes i de la resta de l’Estat espanyol assassinades als camps de concentració, Christine Jené, filla de Braulia Cánovas, deportada a Ravensbrück; la dels Justos entre les Nacions, homes i dones que van arriscar la vida per salvar els perseguits, el fundador del Front d’Alliberament Gai de Catalunya, Armand de Fluvià; la dels altres col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme, el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, Albert Casellas, i, finalment, la dels supervivents de l’Holocaust, que van trobar un refugi que els va permetre refer la vida i mantenir la identitat, el president de la Comunitat Israelita de Barcelona, José Levy. Un cop enceses, es va fer un minut de silenci musicat amb el tema principal de la pel·lícula La llista de Schindler, del compositor John Williams.

A continuació, hi van intervenir alumnes de secundària que durant aquest curs, i en un projecte impulsat pel Parlament, s’aproparen a l’Holocaust amb un treball conjunt amb les entitats que representen els col·lectius perseguits i que en l’acte van exposar-ne les conclusions. Entres dos dels centres escollits, n’hi havia dos de cristians: Claret de Valls i Sagrada Família de Tortosa.

En concret, hi intervingueren de tots dos centres Eloi Ciutat, Dúnia Guinovart, Aina Just i Júlia Montserrat, del col·legi Claret de Valls, que centraren el seu treball en els Testimonis de Jehovà, i Àngels Garcia, Àlex Palomeque i Manuel Alejandro Querol, del col·legi Sagrada Família de Tortosa, que treballaren la persecució que van patir les persones amb discapacitat.

A l’acte hi assistiren, entre altres autoritats, el vicepresident primer, Josep Costa; altres diputats de la cambra i de les Corts espanyoles; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; les conselleres de Justícia, Ester Capella, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i diversos membres del cos consular. Per part de la FECC, hi fou present el secretari general, P. Enric Puig.