L’Escola Pia de Catalunya va celebrar el passat 6 de febrer la 33a edició de la Jornada Escola Pia, enguany destinada a reflexionar sobre els vincles a través de la pantalla.

Més de 700 persones es van inscriure a l’esdeveniment, que a causa de la pandèmia es va celebrar en línia. Des de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), l’organització de l’esdeveniment va saber traspassar el contingut i l’emoció de la jornada a aquest nou format no presencial.

En la introducció, el P. Provincial de l’Escola Pia de Catalunya, Eduard Pini, agraí la feina de tots i totes les docents, persones voluntàries i personal de la institució per l’acompanyament que fan, especialment amb les complicacions que ha portat la covid-19. “Us animo a seguir fent un món millor, a través del vincle que teixim des de l’Escola Pia. Cadascú des del seu lloc: des del lleure, des dels pisos d’acollida, des de les aules…” declarà en la seva intervenció.

Anna Forés, directora adjunta de la Càtedra de Neuroeducació de la UB-EDU, fou l’encarregada d’entrar en matèria al parlar sobre el vincle a través de la pantalla. Posà l’accent en la importància de fixar-nos en les oportunitats que ens acosta la tecnologia. “És fàcil caure en fixar-nos en tot allò que “no” podem fer, però és essencial centrar-nos en tot allò que “sí” podem fer”.

Al seu torn Genís Roca, expert en temes digitals, posà sobre la taula la idea que “totes les revolucions tecnològiques necessiten moviments socials que les revisin. Caldrà escriure un nou contracte social”. En la ponència, dona missatges optimistes en referència al vincle en el món digital. “Què és el vincle? Una persona és d’allà on participa. Es pot estar desconnectat presencialment o super connectat a través de la pantalla”.

Les dues intervencions acabaren amb una taula rodona conduïda per Jaume Montsalvatge, responsable de l’àrea pedagògica i innovació de l’Escola Pia de Catalunya, en què es respongueren algunes de les qüestions que els espectadors plantejaren a través del xat de l’esdeveniment.

Durant la Jornada també es conegueren els guanyadors dels Premis Sant Josep de Calassanç, que cada any reconeixen la feina i implicació de persones i grups de la institució. L’equip de voluntàries de Benallar, l’equip de monitors de les Colònies Jordi Turull i l’equip de pastoral i escola verda d’Igualada foren els escollits pel jurat en aquesta edició.

Toni Burgaya, director general de l’Escola Pia, agraí la feina que fan totes les persones de la institució i la participació en una Jornada que, per primera vegada, s’obrí no només al personal docent, sinó també a totes les persones treballadores i voluntàries que formen part de l’Escola Pia. Per acabar, una actuació de luxe, en què Judit Neddermann, exalumna de l’Escola Pia de Mataró, dedicà a tots els participants un dels seus temes sobre el vincle, Voldria que fossis aquí.