Grans Històries és un projecte d’intercanvi intergeneracional i bidireccional desenvolupat pels alumnes d’infantil i primària del Col·legi Mare de Déu de la Salut de Badalona (Fundació Escoles Parroquials) i la gent gran de la residència d’avis Llegat Roca i Pi de la mateixa ciutat. El projecte, que ja ha complert onze anys, el va idear el cap d’estudis de l’escola, David Garcia Gimeno, i ja l’ha explicat a altres centres interessats a replicar-lo (Logronyo, Saragossa i, properament els visitarà una escola de Roma).

Subratlla que a la nostra societat hi ha una manca de comunicació i de convivència intergeneracional. Com hem arribat fins aquí?

Els pares i mares treballen moltíssim i hi ha una manca de conciliació laboral amb els horaris escolars. La prova la tenim a les entrades i sortides de l’escola: majoritàriament són avis els que venen a recollir els infants. Hi ha una substitució de papers entre pares i avis i aquesta comunicació no és la correcta.

A l’escola ensenyeu l’alimentació saludable, el reciclatge… També s’ha d’ocupar l’escola de posar en contacte les generacions?

És cert que l’escola cada vegada acapara més qüestions que s’haurien de treballar a casa i no hauria de ser així, però pensem que és important per als nens no només aprendre a aprendre, sinó aprendre a conviure. Per al nostre centre, els valors són fonamentals i per això tenim aquest projecte de relació amb els avis i acabem d’entrar en el programa Escoles amb cor amb Càritas de la parròquia.

Diu que Grans Històries facilita que «la generació dels infants i la dels avis es mirin als ulls, es donin la mà i caminin juntes». Què us transmeten els infants i avis que hi participen?

A la majoria dels nostres nens els manca afecte i autoestima i els avis de la residència també estan en un moment feble. Quan es produeix aquest moment de trobada en què es miren als ulls i parlen és magnífic, els encanta.

Llegir-ne més.