Tant els docents com els alumnes de la primera etapa (P3 a 2n de Primària) del col·legi FEP Sant Ramon estan encantats d’anunciar que en el cas d’infantil reprenen -i en el cas de cicle inicial estrenen- els Espais d’Aprenentatge Globalitzat.

Com ho faran? A Infantil fan Ambients en dues franges diferents setmanals, i en el cas de Cicle Inicial, fan una franja d’ambients i una altra de Capses d’aprenentatge. Què pretenen amb aquestes metodologies? Doncs situar a l’infant en el centre del seu propi aprenentatge i potenciar capacitats i competències de caire més transversal, com ara l’autonomia personal, l’aprendre a aprendre i el domini de les eines TIC.

Per aconseguir tot això i dur a terme aquestes metodologies el col·legi ha hagut de fer primer un canvi en el rol del docent, ja que aquest passa a ser un facilitador i propiciador d’aquestes situacions d’aprenentatge. Així doncs, ja no és tant el transmissor del coneixement o dels continguts sinó que ha de ser qui prepari, guiï i acompanyi a l’infant en aquesta nova aventura. La feina del docent és posar-ho tot a punt i preparar tot el material per tal que, quan els alumnes arribin, puguin experimentar i descobrir tot el que els proporcionen les diferents propostes, tant als ambients com a les capses d’aprenentatge.

En els ambients es troben diferents espais dissenyats pels docents per tal que els alumnes desenvolupin les diverses propostes. Fomenten molt la creativitat, la presa de decisions i el respecte cap a les decisions dels altres, ja que aquests ambients són de lliure circulació. Què vol dir això? Doncs que els nens i nenes són lliures de canviar d’ambient en el moment que vulguin o els vingui de gust, només han de respectar l’aforament de cada ambient.

Hi ha una lliure circulació sempre que hi hagi espai en l’ambient triat. A l’entrada de cada ambient troben una cartellera amb els espais disponibles. Ells/elles porten un carnet amb la seva foto i han d’enganxar-ho en la cartellera corresponent mentre estiguin en aquell ambient, quan decideixin marxar han de recordar agafar el carnet i triar el següent ambient.

Com fan ambients? Doncs els hi encanta barrejar-se i saben que la barreja d’edats és una eina educativa molt potent on s’enriqueixen tant els petits com els grans. Així doncs, dilluns tarda fan Ambients P3 i P4 junts (tenen 5 ambients: Tècnic, Rítmic, Sensorial, Relaxat i Manipulatiu). Dimecres tarda recuperen els ambients que ja fèien amb tot infantil barrejat (P3, P4 i P5) abans de la pandèmia (tenen 8 ambients: Hospital i veterinari, Mercat i restaurant, Perruqueria, Construccions, Experimentació, Llum i ombres, Artístic i Manetes). Divendres tarda és el torn de P5 i Cicle Inicial (1r i 2n de primària). Aquí tenen 7 ambients (La fira, El circ, Els aiguamolls de l’Empordà, L’Aeroport, El Mercat de Calaf, Zen Time i Artístic).

Cal mencionar que en aquesta aposta per la barreja d’edats, en les dues primeres propostes, compten a més amb la inestimable ajuda dels nois i noies de l’ESO a través del seu Aprenentatge Servei o cedint la seva tarda lliure de dimecres de manera voluntària, ja que donar un cop de mà als docents i a interactuar amb els infants. És un goig poder veure les complicitats que es produeixen tant entre els petits de diverses edats com amb els més grans que els aporten un model molt apreciat.

Com faran les Capses d’aprenentatge? El concepte de les capses d’aprenentatge és diferent dels ambients, però persegueix aconseguir els mateixos objectius. Aquí treballen els alumnes de cicle inicial barrejats en grups de 4.

La idea és que dintre de cada capsa es trobin una pregunta motivadora que serà la que els desvetlli la curiositat. Per exemple, “Què amaga el tresor?”. Després, dintre de la capsa, troben el fil conductor que els dona una mica més d’informació sobre el què hauran de fer. També trobaran una infografia amb tots els passos a seguir i el material necessari per resoldre els reptes i arribar a un producte o una activitat final.

Els temes triats per a aquestes capses són molt variats i l’escola creu que són molt de l’interès dels nens/-es d’aquestes edats. Per posar alguns exemples, hi haurà capses sobre pirates, dinosaures, artistes com Botero, Plensa o Yayoi Kusama, així com artistes musicals propers a ells, com El Pot Petit o el grup Xiula. Hi ha temàtiques relacionades amb la cuina, els mitjans de transport, el disseny de joguines o de roba per a ninos, origamis, dracs de Barcelona, depuradora d’aigua i un llarg etcètera que aniran descobrint quan comencin a aplicar la metodologia. És una experiència que encara no han posat en pràctica, però en el que tot l’equip docent de la primera etapa està implicat, motivat i il·lusionat.