És possible una colònia humana a Mart? Amb aquesta pregunta, un grup de professors i estudiants universitaris -amb una tripulació d’alumnes de 4t d’ESO de diferents instituts del Baix Llobregat i del Barcelonès, entre els quals Salesians Sant Vicenç dels Horts- es van dividir en grups de treball i van realitzar diversos experiments per mirar d’arribar a una conclusió.

Es tracta del projecte MART XXI, una iniciativa de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (UPC) duta a terme en col·laboració amb l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, el Departament d’Educació de la Generalitat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i 9 municipis de la comarca.

Durant les 5 sessions de tot un matí al CBL-UPC que dura el projecte, els estudiants de Salesians Sant Vicenç dels Horts esbrinen de manera pràctica i interdisciplinària si és viable una colònia humana a Mart. Ho fan aplicant la ciència i el treball en equip com a fil conductor. “Són dies especials i espacials que permeten treballar colze amb colze amb alumnes d’altres centres, utilitzar els equipaments de la universitat i sentir-se per uns dies un científic o un enginyer aeroespacial de debò”.

Tot per motivar els participants que valorin el paper del coneixement, la importància de l’estudi i l’esforç realitzat; ajudar en la seva orientació acadèmica i professional; ser capaços de treballar en equip i per projectes, assumint una responsabilitat dins l’equip i combinant el treball en grup amb la realització de tasques de manera individual i autònoma; conèixer de prop la universitat, els estudis i el món acadèmic en general i posar de relleu el paper que desenvolupa la ciència i la tecnologia a la nostra societat i les seves potencialitats en el futur.

Els 13 alumnes que han pujat a bord del projecte aquest 2019 han estat Coral Becerra, Clàudia Delgado, Dani Parramon, Dani Sangüesa, Yunxuan Xu, Arnau Capdevila, Andreu Folqué, Marta Juncà, Guillem Talayero, David Ríos, Anna Jones, Víctor Meseguer i Wiaam Oudlahcen.

Properament tindrà lloc l’acte de cloenda del projecte MART XXI a les mateixes instal·lacions de la facultat d’Enginyeria i Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (UPC) oberta a tothom.

Desitgem que aquest projecte hagi incrementar l’interès en els àmbits del coneixement científic i tecnològic entre els alumnes que ja estan acabant l’ESO i aviat seran tripulants de la seva pròpia nau!